Duurzaamheid dus. Daar gaat het ons om. Maar wat is dat precies? Hoe zien wij dat en belangrijker, wat moet jij er mee? We leggen het je even uit.

Duurzaamheid

Definities van het begrip duurzaamheid of de Engelse variant sustainability variëren. Bij Happy Energy gaan we uit van het volgende: iets is duurzaam als het zo min mogelijk negatieve impact heeft op de wereld. En liever hebben we dat het ook een positieve impact heeft.

Het begrip is toe te passen op bijvoorbeeld objecten, diensten, producten of een levensstijl. Het punt is: er moet duidelijk een poging gedaan zijn om de negatieve impact zo klein mogelijk te maken. Bij duurzaamheid hoort een zo klein mogelijke negatieve impact, en een zo groot mogelijke positieve impact op het milieu, mensen, makers en alle andere betrokken partijen in een zo breed mogelijke zin.

Duurzaamheid is op ontzettend veel dingen toe te passen. Het is een eenvoudig principe, maar omdat het zo veelzijdig is en te maken heeft met zo veel verschillende factoren kan het ingewikkeld zijn. De basis is altijd simpel: verminder negatieve impact. Wees goed voor de wereld, de mensen en jezelf. Vergroot de positieve impact. Krijg Happy Energy.

Wat kun jij doen/over jou

Dus: positieve impact en Happy Energy. Maar eh, kun je zelf ook wat doen? Natuurlijk! Heel veel zelfs! Er zijn dingen die je niet in je eentje kan veranderen. Laten we realistisch zijn: je ruimt de plasticsoep niet in je eentje op, je stopt het gebruik van fossiele brandstoffen niet en je bant kinderarbeid niet in je eentje uit. Maar je kunt wel kritisch kijken naar je levensstijl en die aanpassen. Dat heeft niet alleen impact op jou, maar ook op de mensen om je heen. Als jij bewustere keuzes maakt en daarmee vijf mensen motiveert om dat ook te doen, die op hun beurt ieder vijf mensen inspireren… snap je waar we heen gaan?

Om het wat concreter te maken zijn hier een paar makkelijke stappen die je kan zetten om je levensstijl wat duurzamer te maken. 

  1. Kijk kritisch naar je levensstijl. Waar is eenvoudig winst te behalen zonder dat je al te veel comfort in moet leveren? Je kan kijken naar wat je koopt en wat je weggooit. Kijk bijvoorbeeld naar je kleding, voeding en energieverbruik
  2. Ga niet te snel. Klinkt misschien raar, maar probeer niet alles in één keer te veranderen. Kies één ding, en probeer dat een maand. Na een tijdje wordt het een gewoonte, en dan is het veel makkelijker vol te houden. Gelukt? Kies dan iets anders waar je je nu op gaat focussen.
  3. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en like ons op Facebook. We hebben grootse plannen, en we willen je graag op de hoogte houden